Jak založit vlastní kvásek

13.4.20

Kvásek – velice zdravá složka při pečení pečiva, plná bakterií a kvasinek, které nám pomáhají se správným trávením. Kvásek má mnoho využití, nejčastější je pečení kváskového chleba, který má mnoho zdravotních benefitů, než chléb klasický, a to zejména právě pro trávení. Navíc co je lepšího, než čerstvý a domácí chléb? 😊 Na kváskový chléb je však potřeba samozřejmě kvásek. Ten se dá i na mnoha místech koupit, například v pekařství, nebo si najít někoho, kdo vlastní kvásek má a daruje vám ho. Nicméně nejjednodušší pro mě bylo si založit kvásek vlastní. Chtělo to trochu trpělivosti, pročetla jsem spousta receptů a ne vždy se mi povedl. Ale tréninkem a pozorováním jsem časem našla způsob, jak na to.

Co na založení kvásku potřebujeme? Pouze vodu a žitnou mouku, nic jiného.




DEN 1:

Ráno si založíme kvásek, a to ze 3 lžic žitné mouky a vlažné vody. Množství vody většinou odhadnu, ale je to víceméně stejné množství jako u mouky. Po zamíchání mouky a vody bych měla mít takové lehce tekuté těsto. Přes nádobu, ve které mám kvásek založený, položím igelitový sáček a zajistím okolo nádoby pomocí gumičky.

Večer (nebo-li po 12 hodinách) kvásek přikrmím. Přidám 2 lžíce žitné mouky a vlažnou vodu.  Konzistenci nechávám již trošku hustší, podobnou jogurtu. Takovou konzistenci budu nadále udržovat.


Založení kvásku
DEN 2:

Po 24 hodinách bychom na kvásku již měli vidět jeho aktivitu – tvorba bublinek
a stoupání směsi. Nyní kvásek opět přikrmím. Přidám 2 lžíce mouky a vlažnou vodu.

Kvásek po 24 hodinách

Večer už pravděpodobně budete mít množství kvásku cca dvojnásobné. A proto je nyní potřeba kvásek také zredukovat. To znamená, že v naší nádobě nechám pouze 1-2 lžíce kvásku, zbytek odeberu jinam. Po redukci kvásek opět přikrmím. Přidám 3 lžíce mouky a vlažnou vodu.

Kvásek před odebráním

Kvásek po odebrání

DEN 3:

 Ráno kvásek přikrmím. 2 lžíce mouky, vlažná voda.

Večer opět část kvásku odeberu a poté přikrmím 3 lžícemi mouky a vlažnou vodou.

*Odebírání kvásku většinou řídím podle toho, v jakém stavu můj kvásek je - kolik kvásku mám momentálně v nádobě, jak moc je aktivní/neaktivní apod. Každý kvásek je trochu jiný, má jiné podmínky a proto je těžké se vždy řídit doslova nějakým návodem. Chce to sledovat jeho aktivitu. Nicméně od prvního odebrání se většinou odebírá vždy po dalších 24 hodinách.


DEN 4:

Od třetího dne postupuji každý další den stejně. Ráno kvásek přikrmím, 2 lžíce mouky a voda.

Večer opět odeberu a přikrmím. 3 lžíce mouky, vlažná voda.

DEN 5:

Kvásek by měl být hotový! 😊Většinou ještě ráno kvásek přikrmím a večer již ukládám. Ale pokud ještě nechci péct nebo je kvásek málo aktivní, mohu krmit a odebírat nadále další dny, dokud se nerozhodnu kvásek zpracovat.

Hotový kvásek (5. den od založení)

Kvásek pro uložení do lednice


Co tedy s hotovým kváskem?

Část hotového kvásku si uložím do lednice do uzavíratelné skleničky. Ukládám cca 2 lžíce. Pokud chci zároveň již péct, další část kvásku si rozkvasím (to je třeba udělat před každém kváskovém pečení). Rozkvašení probíhá tak, že odeberu cca 1 lžíci kvásku (později používám právě ten z lednice) a přidám mouku a vodu (množství dle receptu, většinou to bývá okolo 150 g mouky a 150 g vody). Rozkvašení trvá 12 hodin a poté můžeme začít zpracovávat těsto na naše pečení.

Co s odebíraným kváskem?

Na internetu najdete spoustu tipů, jak využít „odebraný“ kvásek. Doporučuje se například do kysela nebo na lívance. Já ještě jeho využití bohužel nevyzkoušela a vždy jsem odebraný kvásek zahodila. 

Jaké chyby jsem při zakládání kvásků nejčastěji dělala?

Párkrát se mi kvásek také nepovedl. Nejčastěji to bylo z důvodu, že jsem ho nekrmila po půl dni. Takže pokud člověk plánuje zakládat kvásek, určitě bychom měli být v následující dny doma. Neplánujte si to na dobu, kdy jedete na víkend pryč.

Druhou chybou bylo právě to, že jsem nevěděla, že je po čase potřeba kvásek zredukovat a odebírat. Neustále jsem krmila směs a nic neodebírala. Kvásek přestával pořádně pracovat, netvořily se mi bublinky a takové veliké množství směsi se nedalo "ukrmit". 

Jak se o kvásek nadále starat?

Hlavní je, pokud jdete péct z kvásku z lednice, abyste si po rozkvašení opět lžíci kvásku do nádoby v lednici odebraly zpět. Párkrát se mi stalo že jsem zapomněla a musela jsem si rovnou zakládat nový. Takže pozor na to! 😀

Jinak kvásek v lednici mi většinou vydrží bez přikrmení týden. Po týdnu většinou opět peču a pokud ne, přikrmím v nádobě v lednici troškou mouky a vody. Po čase kvásek v lednici bublinky již tolik nedělá, ale to je v pořádku. Ano, může se stát, že kvásek "umře", to byste zřejmě poznali při rozkvašování, kdy by nebyl aktivní. Ale stačí si na něj občas vzpomenout, zkontrolovat a přikrmit nebo z něj pravidelně péct. 😊 A pokud se vám kvásek nezdá, vždy můžete založit za 5 dnů nový. Však už to umíte!


Doufám, že tento návod pomůže při kváskování. Není se čeho bát, není to nic složitého. Jen to chce trošku zkoušet, mít trpělivost a pokud se to nepovede napoprvé, nic si z toho nedělat, to k tomu patří! Je to občas trošku věda, ale věřte mi, kváskové chleby i jiné pečivo stojí opravdu za to. ❤ 

0 komentářů

Děkuji za komentář! :)