Jak založit vlastní kvásek
13.4.20
Kvásek – velice zdravá složka při
pečení pečiva, plná bakterií a kvasinek, které nám pomáhají se správným
trávením. Kvásek má mnoho využití, nejčastější je pečení kváskového chleba,
který má mnoho zdravotních benefitů, než chléb klasický, a to zejména právě pro
trávení. Navíc co je lepšího, než čerstvý a domácí chléb? 😊 Na kváskový chléb je však potřeba samozřejmě kvásek. Ten se dá i na
mnoha místech koupit, například v pekařství, nebo si najít někoho, kdo
vlastní kvásek má a daruje vám ho. Nicméně nejjednodušší pro mě bylo si založit
kvásek vlastní. Chtělo to trochu trpělivosti, pročetla jsem spousta receptů a
ne vždy se mi povedl. Ale tréninkem a pozorováním jsem časem našla způsob, jak na to.
Co na založení kvásku potřebujeme? Pouze vodu a žitnou mouku, nic jiného.
DEN 1:
Ráno si založíme kvásek, a to ze
3 lžic žitné mouky a vlažné vody. Množství vody většinou odhadnu, ale je to
víceméně stejné množství jako u mouky. Po zamíchání mouky a vody bych měla mít
takové lehce tekuté těsto. Přes nádobu, ve které mám kvásek založený,
položím igelitový sáček a zajistím okolo nádoby pomocí gumičky.
Večer (nebo-li po 12 hodinách) kvásek přikrmím.
Přidám 2 lžíce žitné mouky a vlažnou vodu.
Konzistenci nechávám již trošku hustší, podobnou jogurtu. Takovou konzistenci budu nadále udržovat.
![]() |
Založení kvásku |
DEN 2:
Po 24 hodinách bychom na kvásku již měli vidět
jeho aktivitu – tvorba bublinek
a stoupání směsi. Nyní kvásek opět přikrmím. Přidám 2 lžíce mouky a vlažnou vodu.
a stoupání směsi. Nyní kvásek opět přikrmím. Přidám 2 lžíce mouky a vlažnou vodu.
![]() |
Kvásek po 24 hodinách |
Večer už pravděpodobně budete mít
množství kvásku cca dvojnásobné. A proto je nyní potřeba kvásek také
zredukovat. To znamená, že v naší nádobě nechám pouze 1-2 lžíce kvásku, zbytek
odeberu jinam. Po redukci kvásek opět přikrmím. Přidám 3 lžíce mouky a vlažnou
vodu.
![]() |
Kvásek před odebráním |
![]() |
Kvásek po odebrání |
DEN 3:
Ráno kvásek přikrmím. 2 lžíce mouky, vlažná
voda.
Večer opět část kvásku odeberu a poté přikrmím 3
lžícemi mouky a vlažnou vodou.
*Odebírání kvásku většinou řídím podle toho, v jakém stavu můj kvásek je - kolik kvásku mám momentálně v nádobě, jak moc je aktivní/neaktivní apod. Každý kvásek je trochu jiný, má jiné podmínky a proto je těžké se vždy řídit doslova nějakým návodem. Chce to sledovat jeho aktivitu. Nicméně od prvního odebrání se většinou odebírá vždy po dalších 24 hodinách.
DEN
4:
Od třetího dne postupuji každý další den stejně. Ráno kvásek přikrmím, 2 lžíce mouky a voda.
Večer opět odeberu a přikrmím. 3 lžíce mouky,
vlažná voda.
DEN
5:
Kvásek by měl být hotový! 😊Většinou ještě ráno kvásek
přikrmím a večer již ukládám. Ale pokud ještě nechci péct nebo je kvásek málo aktivní, mohu krmit a odebírat nadále další dny, dokud se nerozhodnu kvásek zpracovat.
![]() |
Hotový kvásek (5. den od založení) |
![]() |
Kvásek pro uložení do lednice |
Co tedy s hotovým kváskem?
Část hotového kvásku si uložím do lednice do uzavíratelné skleničky. Ukládám cca 2 lžíce. Pokud chci zároveň již péct, další část kvásku si rozkvasím (to je třeba udělat před každém kváskovém pečení). Rozkvašení probíhá tak, že odeberu cca 1 lžíci kvásku (později používám právě ten z lednice) a přidám mouku a vodu (množství dle receptu, většinou to bývá okolo 150 g mouky a 150 g vody). Rozkvašení trvá 12 hodin a poté můžeme začít zpracovávat těsto na naše pečení.
Co s odebíraným
kváskem?
Na internetu najdete spoustu tipů, jak využít „odebraný“
kvásek. Doporučuje se například do kysela nebo na lívance. Já ještě jeho
využití bohužel nevyzkoušela a vždy jsem odebraný kvásek zahodila.
Jaké chyby jsem při zakládání kvásků nejčastěji dělala?
Párkrát se mi kvásek také nepovedl. Nejčastěji to bylo z důvodu, že jsem ho nekrmila po půl dni. Takže pokud člověk plánuje zakládat kvásek, určitě bychom měli být v následující dny doma. Neplánujte si to na dobu, kdy jedete na víkend pryč.
Druhou chybou bylo právě to, že jsem nevěděla, že je po čase potřeba kvásek zredukovat a odebírat. Neustále jsem krmila směs a nic neodebírala. Kvásek přestával pořádně pracovat, netvořily se mi bublinky a takové veliké množství směsi se nedalo "ukrmit".
Jak se o kvásek nadále starat?
Hlavní je, pokud jdete péct z kvásku z lednice, abyste si po rozkvašení opět lžíci kvásku do nádoby v lednici odebraly zpět. Párkrát se mi stalo že jsem zapomněla a musela jsem si rovnou zakládat nový. Takže pozor na to! 😀
Jinak kvásek v lednici mi většinou vydrží bez přikrmení týden. Po týdnu většinou opět peču a pokud ne, přikrmím v nádobě v lednici troškou mouky a vody. Po čase kvásek v lednici bublinky již tolik nedělá, ale to je v pořádku. Ano, může se stát, že kvásek "umře", to byste zřejmě poznali při rozkvašování, kdy by nebyl aktivní. Ale stačí si na něj občas vzpomenout, zkontrolovat a přikrmit nebo z něj pravidelně péct. 😊 A pokud se vám kvásek nezdá, vždy můžete založit za 5 dnů nový. Však už to umíte!
Doufám, že tento návod pomůže při kváskování. Není se čeho bát, není to nic složitého. Jen to chce trošku zkoušet, mít trpělivost a pokud se to nepovede napoprvé, nic si z toho nedělat, to k tomu patří! Je to občas trošku věda, ale věřte mi, kváskové chleby i jiné pečivo stojí opravdu za to. ❤
0 komentářů
Děkuji za komentář! :)