Recept na KVÁSKOVÝ CHLÉB

10.5.20

Kváskový chléb - chuťově výborný a díky kvásku navíc s benefity pro naše trávení než klasické pečivo. Není divu, že je poslední dobou čím dál více oblíbený, čím dál více pekařství i obchodů se chlubí jeho nabídkou, ale také čím dál více lidí ho peče doma – a ten domácí je samozřejmě nejlepší! J I já již půl roku kváskový chléb pravidelně peču a trénuju a musím přiznat, že někdy je to opravdu věda.  Chvíli mi trvalo vychytat správný poměr mouk, proces kynutí, způsob pečení apod. Proto pokud se na kváskový chléb chystáte, anebo jste ho již zkusili, určitě si nic nedělejte z prvního neúspěšného pokusu, to k tomu patří. Chce to chuť, trpělivost a zkoušení! J Nicméně, já už si našla postup, který se mi daří, a ráda se o něj s vámi podělím! 

Pokud nemáte kvásek, recept na něj najdete v mém minulém článku anebo ho určitě seženete například v pekařství. A pokud již kvásek máte, můžeme se vrhnout do pečení..

Ingredience na chléb:

  • kvásek (rozkvašený 12 hodin předem, a to ze 2-3 lžic kvásku, 115 g žitné mouky a 115 g vody)
  • 80 g žitné mouky (používám Předměřickou mouku žitná – tmavá chlebová)
  • 320 g pšeničné mouky (používám pšeničnou hladkou Pernerku)¨
  • 200 g vody
  • 2 lžíce himalájské soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 lžíce chlebového koření
  • hrst slunečnicových / dýňových semínek

  1.  Základem receptu je samozřejmě kvásek, který si ale musíme rozkvasit 12 hodin předem. Vezmu tedy 2-3 lžíce kvásku, které mám uchované v lednici a smíchám se 115 g žitné mouky a 115 g vody. Pořádně promíchám a nechám přikryté utěrkou 12 hodin. Skleničku od kvásku opět vrátím do lednice.
    Příprava rozkvasu
  2.  Po 12 hodinách mám rozkvas hotový a mohu zadělat na těsto. Pozor, nyní přichází krok, kdy si z rozkvasu nejprve odeberu 2 lžíce kvásku zpět do skleničky do lednice, abychom měli opět kvásek na příště! Párkrát se mi už stalo, že jsem zapomněla – někdy jsem ještě zvládla rozmnožit kvásek zbylý ve skleničce, ale někdy jsem bohužel musela příště zakládat úplně nový.
    Rozkvas po 12 hodinách
  3.  Po odebrání kvásku přidám do rozkvasu mouku a vodu – dávám 80 g žitné mouky, 320 g pšeničné a 200 g vody. Navrch poté nasypu koření. Do chleba přidávám 2 menší lžíce himalájské soli, 2-3 lžíce kmínu (já mám kmín velmi ráda, ale pokud nejste jeho fanoušci, určitě uberte), 1 lžíci chlebového koření (používám značku Vamko Koření) a hrst semínek. Někdy ještě přimíchám i provensálské bylinky, s tím kořením si jde poměrně vyhrát dle chuti každého.
    Příprava chlebové směsi
  4.  Nyní vše pořádně promíchám stěrkou a začnu hníst. Pokud mám robota, tak vložím do robota, který si s těstem poradí za mě. Já využívám kuchyňského robota a hnětu na 1. stupeň rychlosti cca 10 – 15 minut. Celou dobu však u robota stojím a stěrkou odlepuji přichycené těsto na stěny mísy a zároveň dle potřeby PŘISYPÁVÁM MOUKU. Přisypávám ji vždy po okrajích mísy, kde se těsto začne přilepovat. Přisypávání mouky se nebojte, opravdu je to při hnětení potřeba a těsto toho ještě spoustu vsákne.
    Zpracovaní těsta
  5.  Když je těsto pořádně prohnětené a drží svou konzistenci, tvar a zrovna se mi nelepí, robota zastavím, těsto vyndám, v rukou ho upravím do tvaru bochánku, pomoučím a vložím do předem vysypané ošatky. Ošatku doporučuji opravdu hodně vysypat, aby se těsto nepřilepilo anebo do ní dát utěrku, kterou lehce posypu moukou. Já začala používat do ošatky právě utěrku, neboť se mi několikrát stalo, že na samotnou ošatku se bochánek přilepil. Nyní těsto v ošatce přikryji utěrkou a vložím do lednice, kde nechám kynout 12 – 20 hodin.
    Těsto před vložením do lednice
    Vykynuté těsto (na fotce po 17 hodinách v lednici)

  6.  Těsto vyndám z lednice a zároveň si předehřeju troubu na 250 °. V troubě si předehřeji i plech. Těsto nechám venku z lednice ještě alespoň půl hodinky odpočívat, aby se trochu zahřálo, poté na vyhřátý plech vložím pečící papír a těsto z ošatky na něj vyklopím. Nyní mohu chleba ještě nařezat žiletkou – což pomáhá chlebu zaprvé hezky vypadat, zadruhé se chleba hezky vypeče a kůrka u řezů je krásně křupavá. Ještě než vložím chléb do trouby, připravím si rozprašovač s vodou a chleba rozprašovačem celý orosím.

  7.  Chléb peču 15 minut na 250° a poté teplotu snížím na 190° a peču ještě dalších 30 minut. Zhruba každých 5-10 minut při pečení troubu otevřu a chleba a plech opět postříkám vodou z rozprašovače.

  8.  Po upečení nechám chléb chladnout na mřížce. Nedoporučuje se řezat příliš horký, neboť se může střídka srazit. Nechávám chléb chladnout vždy alespoň hodinku.
    Upečený chléb
    Chléb po rozkrojení

 Doufám, že se vám chleba podaří a budu ráda, když se se mnou potom podělíte o své výtvory! J

2 komentářů

  1. Můj největší problém je vždy s kváskem :D

    Proto raději peču v pekárně, tam je to jistý :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. S pekárnou já zkušenost naopak nemám, ale hlavně, jestli tedy vyhovuje! :-)

      Smazat

Děkuji za komentář! :)